Crearea şi dezvoltarea unui mediu profesional şi de responsabilitate în domeniul imobiliar, încurajarea şi atragerea investiţiilor în România prin adoptarea standardelor profesionale europene, dezvoltarea pieţei imobiliare, protecţia consumatorului de servicii imobiliare, dezvoltarea, întarirea şi protecţia statutului profesional al persoanelor care lucreaza în domeniul imobiliar sunt cateva din principalele obiective UNAI.
UNAI este o organizaţie profesională, independentă, apolitică reprezentativă la nivel naţional, avand caracterul unui corp profesional, iar prin obiectivele sale are profilul unei asociaţii de utilitate publică.
Membrii UNAI sunt profesionişti sau companii care activează pe piaţa imobiliară, în principal agenţi imobiliari, administratori profesionişti de imobile, antreprenori imobiliari şi evaluatori imobiliari, brokeri de credite ipotecare, alte categorii de experţi imobiliari.
În prezent UNAI are atat agentii imobiliare ca membrii cat si agenti imobiliari, cei mai mulţi dintre aceştia sunt fie calificaţi profesional fie în procesul de formare şi atestare.
Organizarea şi funcţionarea UNAI se face pe baza autonomiei şi a autoguvernării filialelor sale, sub coordonarea Comitetului de Conducere al Uniunii. Structurile organizatorice ale UNAI sunt: Congresul, Comitetului de Conducere al Uniunii şi Preşedintele Uniunii. La nivelul filialelor, organele de conducere sunt: Adunarea Generală a Filialei şi Colegiul de Conducere al Filialei. Structura Organizatorică cuprinde şi Consiliul Superior de Disciplină, precum şi Comisiile de Desciplină ale Filialelor.
Asociaţia are numeroase filiale regionale cu personalitate juridică care asigură o acoperire a întregii ţări. Aceste filiale au sediile în: Bucureşti (filiala responsabilă pentru zona de Sud), Constanţa (filiala responsabilă pentru zona de Sud-Est), Bacau (filiala responsabilă pentru regiunea Moldova), Cluj (filiala responsabilă pentru zona Ardeal), Braşov (responsabilă pentru zona de Centru), Maramureş, Alba, Sibiu.
Conducerea executivă UNAI este constituită din preşedinţii filialelor, aleşi la fiecare 2 ani. De asemenea are şi 3 vicepreşedinţi, şi aceştia aleşi la fiecare 2 ani în cadrul Congresului UNAI. Cei 3 vicepreşedinţi sunt responsabili de cele 3 structuri instituţionalizate din cadrul UNAI: Autoritatea Imobiliară Română însărcinată cu structura reglementării profesionale, evaluare, certificare şi standardizare; Registrul Imobiliar care ţine evidenţa tuturor profesioniştilor imobiliari şi a activităţii acestora şi care poate elibera un document ce poate servi drept referinţă şi Comisia de Disciplină şi Arbitraj care se ocupă de managementul conflictelor.
EDUCAŢIE
Uniunea are în vedere implementarea unor standarde ridicate de profesionalism, etică şi responsabilitate în domeniul serviciilor imobiliare din ţara noastră şi unitar la nivel naţional organizarea şi desfăşurarea de cursuri de formare profesională a agenţilor imobiliari prin colaborare cu instituţii de învăţământ abilitate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii.
Agenţii imobiliari sunt pregătiţi să fie in concordanţă atat cu cerinţele standardelor pieţei imobiliare natională cât şi ale celei europene.
În anul 2006, UNAI incepe să organizeze cursuri de calificare de agent imobiliar odata cu obtinerea calificarii de agent imobiliar recunoscută de lege şi înscrisă la Registrul Calificărilor sub numărul:3413.3.1.
În vara anului 2006 filiala UNAI de la Cluj a început organizarea, pentru prima dată în România, a cursurilor de calificare pentru profesia de agent imobiliar şi, cu acest prilej, au editat şi primul manual de imobiliare din România. În momentul de faţă se lucreaza la răspândirea acestui curs de calificare la nivel naţional, din luna iulie a acestui an incepand cursurile de calificare agenti imobiliari si la Bucuresti.
UNAI este membru CEPI (Conseil Europeen des Professions Immobilieres) împreună lucrând la introducerea în România a standardelor profesionale europene şi la adoptarea regulilor şi practicilor privind asigurarea unor servicii imobiliare de înaltă calitate. Un alt obiectiv important UNAI – CEPI este acela privind legislatia din domeniul imobiliar şi armonizarea acesteia la nivel european, între toate statele membre.
PRINCIPALELE OBIECTIVE
1. Contribuţia sectorului imobiliar la politica de dezvoltare a economiei naţionale prin încurajarea investiţiilor în România.
Pentru aceasta UNAI acţionează în următoarele direcţii:
- crearea unui mediu de afaceri imobiliare sigur şi profesional.
- asigurarea cadrului de profesionalism şi etică, care să ofere încredere investitorilor străini obişnuiţi cu anumite practici şi principii profesionale în derularea tranzacţiilor imobiliare.
- asigurarea unui sistem de evidenţă şi informare cert, modern şi eficient pentru evaluarea ratei companiilor care activează în acest domeniu.
2. Protecţia, educarea şi informarea consumatorilor cu privire la serviciile imobiliare pentru evitarea prejudiciilor (uneori imense şi ireparabile) rezultate din practici incoerente, lipsă de profesionalism, fraudă sau escrocherii în tranzacţiile imobiliare.
Pentru aceasta, UNAI acţionează în următoarele direcţii:
- cooperarea cu Instituţiile publice şi private pentru prevenirea fraudelor în domeniul serviciilor imobiliare
- organizarea evidenţei exacte, a controlului şi disciplinei profesionale a agenţiilor imobiliare şi a agenţilor imobiliari – prin organizarea şi gestionarea Registrului Naţional al agenţilor imobiliari – agenţii imobiliare licenţiate, şi agenţi imobiliari atestaţi profesional.
- crearea unor indicatori statistici de piaţă reali, care sunt absolut necesari în realizarea planurilor de afaceri şi dezvoltare de proiecte imobiliare.
3. Participarea comunităţii imobiliare alături de instituţiile financiare, alte instituţii publice sau private la dezvoltarea domeniului imobiliar precum şi participarea la studii şi proiecte imobiliare de interes local sau naţional.
4. Stabilirea de măsuri privind eliminarea concurenţei neloiale în domeniu, protecţia bazelor de date si know-how-ului firmelor imobiliare, fluidizarea procedurilor şi diminuarea birocraţiei în cadrul tranzacţiilor imobiliare, creşterea prestigiului profesional al agentului imobiliar, combaterea muncii la negru şi a evaziunii fiscale, respectarea unei discipline contractuale, etc.
5. Dezvoltarea pieţei imobiliare la nivel naţional şi regional prin investiţii în piaţa imobiliară. Acest lucru se va realiza prin atragerea investitorilor străini şi a fondurilor europene dar şi prin creşterea gradului de profesionalism al tranzacţiilor efectuate până în prezent. Scopul este de a realiza aceste tranzacţii conform standardelor europene, ducând astfel la creşterea calităţii serviciilor, a calităţii construcţiilor şi a unui management mai bun al dezvoltărilor urbane.
6. Aducerea la standarde europene a departamentului locativ (metri pătraţi de spaţiu/persoană rezidenţial sau de birouri, calitatea construcţiei etc.).
7. Reînvierea culturii şi tradiţiei romaneşti privind elementele arhitecturale, a peisajului urban, reamenajarea zonelor turistice, a parcurilor si spaţiilor verzi, unităţilor de cazare din oraşele turistice, etc.
Referitor la înscrierea in UNAI
Eliberarea licenţelor profesionale
Pentru a putea deveni membru UNAI şi pentru a obţine licenţa profesională, o agenţiei imobiliară trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- Agenţia trebuie să existe din punct de vedere legal;
- Să aibă obiect principal de activitate de profil , cod CAEN 7031;
- Să aibă cel puţin un coordonator al activităţii de profil (administrator, director, etc.), o persoană atestată profesional;
- Toţi angajaţii trebuie să fie bine instruiţi şi verificaţi de către director/manager;
- Agenţia trebuie să aibă punct de lucru cert, autorizat şi inregistrat la UNAI, declarat la administraţia financiară şi registrul comerţului. Punctele de lucru vor asigura condiţiile desfaşurării activităţilor imobiliare la standarde ridicate de profesionalism şi protecţie a clienţilor. Puncetele de lucru vor fi clare şi fără echivoc semnalizate;
- Licenţa de funcţionare, programul de lucru, tarifele şi comisioanele practicate vor fi afişate. Licenţa se eliberează pentru o perioadă determinată de timp şi poate fi reînnoită, suspendată sau retrasă după caz;
Orice reclamaţie, sesizare, propunere cu privire la activitatea profesională a agenţiilor imobiliare licenţiate se poate face la sediile filialelor sau la sediul central UNAI;
Licenţa este eliberată unitar la nivel naţional de la sediul fiecarei filiale sau de la sediul central UNAI;
Agenţiile imobiliare vor specifica în toate documentele (contracte, oferte, etc.) seria , numărul şi data eliberării licenţei;
Pentru a deveni membră UNAI o agenţie imobiliară trebuie să plătească o taxă de înscriere şi o cotizaţie lunară. Dosarul de inscriere trebuie sa contina Cererea de inscriere in uniune, Formularul de eliberare a licentei imobiliare, Formularul de eliberare a atestatului imobiliar si copii ale actelor firmei (Copie a Certificatului de Inregistrare la Registrul Comertului, eliberat de Registrul Comertului, copie a Statutului Societatii Comerciale, copie a Contractului de Comodat (inchiriere), copie buletin asociat sau asociati, cazier judiciar al persoanei pe numele careia se elibereaza certificatul de agent imobiliar).
Certificatul CEPI reprezinta o modalitate prin care se pot asigura atat clienti români cat si cei straini de calitatea serviciilor europene oferite de o agenţie deţinătoare a certificatului.
Pentru eliberarea certificatului CEPI, agentul imobiliar trebuie sa faca dovada absolvirii cursurilor de agent imobiliar si sa semneze un acord de indeplinire a codului etic CEPI.
REFERITOR LA ELIBERAREA ATESTATELOR PROFESIONALE
CRITERII PENTRU UN TRAINING PROFESIONAL
Atestatul este documentul care certifică atât pregătirea profesională a agenţilor imobiliari, cât şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi de organizaţia profesională de profil (UNAI), pentru a profesa în domeniul serviciilor imobiliare şi a face parte din corpul profesional.
Formarea profesională a agentului imobiliar atestat cuprinde:
Managementul agenţiei imobiliare;
Marketingul imobiliar;
Lege (Drept): legislaţie, cadastru, certificate de urbanism;
Evaluarea imobiliară;
Economie: contabilitate, poliţe fiscale, asigurări imobiliare;
Construcţii, legi de construcţie, design intern şi extern.
În urma examenului final de absolvire se obţine un certificat care atestă pregătirea profesională.
Uniunea Naţională a Agenţiilor Imobiliare din România (UNAI) asigură organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională şi specializare pentru agenţii imobiliari, prin colaborare cu instituţii de învăţământ.
Pentru a dobândi atestarea profesională o persoană trebuie să îndeplinească urmatoarele conditii:
- să fie absolvent de liceu, cu diplomă de bacalaureat;
- să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni contra patrimonilui sau infractiuni de fals;
- să fi urmat cursul de formare profesională;
- să fi promovat examenul de dobândire a calităţii de agent imobiliar;
- să facă dovada însuşirii Codului Etic, angajându-se să acţioneze în desfasurarea activităţtii cu profesionalismul şi responsabilitatea demnă de această profesie;
- să facă dovada însusirii principiilor de practică corectă conform standardelor profesionale adoptate de UNAI pentru toti membrii săi;
- să facă dovada plăţii taxei de înscriere în Registrul Agenţilor Imobiliari (taxa de înscriere în UNAI ) si a cotizaţiei de membru.
Agentul imobiliar face dovada dobândirii atestatului prin certificatul care atestă calificarea profesională, cunoaşterea şi însuşirea codului etic al profesiei.
Atestatul reprezintă calificarea profesională, dar nu dă dreptul deţinătorului de a desfăşura acte de comerţ pe cont propiu putând activa numai în cadrul unei agenţii imobiliare licenţiate.
Agenţii imobiliari atestaţi au obligaţia de a se instrui permanent potrivit standardelor profesionale adoptate la nivel national, ca o condiţie pentru reatestarea periodică.
Orice reclamaţie, sesizare, propunere cu privire la activitatea profesionala a agenţilor imobiliari atestaţi se poate face la Sediul Central UNAI sau la sediile filialelor.