Inceputul acestui an este caracterizat de un interes crescut pentru imobilele de lux, in comparatie cu 2009. Se vorbeste din nou despre tranzactii de peste un milion de euro in sectorul rezidential.
Prima constatare a specialistilor este ca in Romania nu exista produse imobiliare de lux, in inteles strict. Terminologia „segment de lux" a fost adoptata pentru referirea la cele mai bune produse de pe piata locala, insa nu are legatura cu vreo standardizare internationala. In Occident, aceste imobile ar fi considerate doar „peste medie".
Ruxandra Cleciu, General Manager al companiei imobiliare Neocasa, spune ca va exista o piata de lux atunci cand statul va construi o infrastructura capabila sa sustina dezvoltarea si va exista o reglementare urbanistica foarte coerenta. „Un imobil de lux nu reprezinta doar constructia propriu-zisa sau finisarea, ci si mediul in care este amplasat", a declarat Cleciu. Aceasta a dat exemplul Bucurestiului, care arata „ca dupa bombardament" si a carui infrastructura nu poate asigura un transport civilizat.
Lipsa unei oferte generoase in domeniul imobilelor de lux a facut ca piata sa fie afectata intr-o masura mai mica, in comparatie cu evolutia generala.
Astfel, in 2009, preturile imobilelor de lux au scazut intre 15% si 35%, in timp ce ale apartamentelor s-au redus cu pana la 50%.
In 2009, clientii care dispuneau de bani gheata sau care aveau acces lejer la credite au stat in expectativa. La inceputul acestui an se discuta despre bugete de achizitii de pana la 1,5 milioane de euro si au fost semnate si precontracte.
Clienti de fite, doar 10%
In 2010, sunt semne de dezghetare a pietei, pentru ca deja au aparut clienti interesati nu numai sa-si faca o idee despre piata, ci sa si negocieze, spune Carmen Busi, General Manager al companiei Ascom, specializata in tranzactii cu imobile de lux.