Cererea de locuinte a crescut !

Numarul mai mare de solicitari de case a avut o reactie pe masura, pretul locuintelor noi s-a majorat in tara cu procente cuprinse intre 3% si 14%.   In Capitala, de Martisor, vanzatorii au scumpit apartamentele noi cu aproximativ 5%.  Deocamdata insa, prea putini dintre cei interesati au si achizitionat o casa.Indiferent cat de mult ne-ar placea discutiile despre cum o sa mai scada preturile la locuinte, primele rapoarte privind evolutia indicelui rezidential din trimestrul I suna destul de ingri­jo­ra­tor pentru cei care inca mai mizeaza pe ieftinirea apartamentelor. Se pare ca cel putin pentru dezvol­ta­torii din marile orase criza imobiliara a luat sfarsit. In ultimele trei luni van­za­torii de apartamente noi din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Constanta, dar mai ales din Cluj-Napoca au marit preturile cu 3% pana la 14%, potrivit indicelui IMO, intocmit de imobiliare.ro.

Majorarea pre­tu­rilor intervine pe fondul unei cresteri a cererii din partea consumatorilor, dar si al usoarei reveniri pe plus in tranzac­tiile imobiliare.

Astfel, potrivit celui mai recent raport al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), numarul tranzactiilor imobiliare a crescut usor in luna februarie fata de ianuarie, de la 21.471 la 25.877. Totusi, nivelul din primele doua luni din 2010 este mai mic decat cel din perioada similara din 2009. In total, in primele doua luni din acest an au fost parafate 47.348 de tranzactii imobiliare, fata de 48.610 operatiuni in acelasi interval din 2009. Pe de alta parte, desi tranzactiile au fost mai putine, pretul proprietatilor vandute a fost mai mare. Astfel, potrivit UNNPR, valoarea impozitelor pe venitu­rile din transferul proprietatilor imobi­li­­are a inregistrat crestere atat in fe­brua­rie 2010 fata de ianuarie acelasi an, cat si raportat la rezultatele anului trecut. In primele doua luni impozitele s-au situat la aproape 67 de milioane de lei, fata de aproximativ 63 de milioane de lei in ianuarie-februarie 2009.

Catalin Apetri, Managing Partner la Coldwell Banker Bd Timisoara, precizea­za ca  cererea de locuinte s-a marit pe zi ce trece in ultimele luni. „Nu ne astep­tam la o reinviere a situatiei de acum 2-3 ani in ceea ce priveste cumpararea de lo­cuin­te, pentru ca oamenii au invatat din aceasta experienta si vor cantari foarte bine inainte sa cumpere“.

„In comparatie cu anul 2009 putem lua in calcul o crestere cu 50% a numa­ru­lui de solicitari din partea cumparato­rilor care au vizionat proprietati“, spune Mihaela Pana, Head of Residential De­partment al DTZ Echinox. „Anali­zand cererile cumparatorilor, putem sesiza ca produsele cele mai solicitate (unele din­tre ele fiind si finalizate) au fost aparta­mentele mari, in special cele cu patru camere, apartamente cu valori intre 500.000 si 700.000 euro + TVA. Case­le/vilele pozitionate in zonele cen­trale si ultracentrale au avut un interes deosebit pentru o parte dintre cum­pa­ra­tori, mai ales ca au putut fi tran­zac­tionate astfel de proprietati la preturi foarte bune com­pa­ra­tiv cu anii prece­denti“, explica Mihaela Pana. Interesant este faptul ca, daca tran­zac­­tiile care se finalizau pana de curand erau in proportie de 100% pentru uz personal, in ultima perioada a reaparut in­teresul pentru achizitii in scop inves­ti­tional. „Este adevarat ca re­luarea tran­zac­tilor este mai lenta, dar im­portant este semnalul pozitiv care vi­ne din partea cumparatorilor“, afirma reprezen­tantul DTZ. Trebuie precizat ca aceasta crestere a numarului de inte­rogari este valabila doar in cazul seg­mentului rezidential de lux. Pe celelalte segmente interesul clien­tilor este ceva mai redus.

Martie, luna aprecierilor

Primul trimestru al anului este in general cunoscut ca fiind unul cu o acti­vi­tate moderata, insa nu si in cazul anului 2010. Dupa un an foarte dificil, primele trei luni ale noului an sunt mai dinamice prin prisma evolutiei pretu­rilor. Dupa scaderile inregistrate din prima luna a anului curent, care au con­firmat pre­vi­zi­u­nile specialistilor, pre­tu­rile si-au revenit in luna martie, fiind foarte aproape de nivelul consem­nat la sfarsitul lui 2009. „Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi vali­date de cum­pa­ratori sau daca, dim­po­­triva, ­trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010“, decla­ra Adrian Eri­mes­cu, directorul general al imobiliare.ro.

In cazul locuintelor noi lucrurile se prezinta mai transant. In Bucuresti, pre­tul mediu cerut pentru apartame­n­tele din ansamblurile rezidentiale noi a trecut din nou peste pragul de 1.500 de euro, ajun­gand la valoarea de 1.506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul primului trimestru, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11,9% mai mici. Cea mai intere­san­ta dinamica au avut-o apar­tamentele cu doua si trei camere al caror pret a cres­cut in martie cu 4,9%, respectiv 4,1% fata de luna februarie. Cu exceptia apar­ta­men­telor cu patru came­re al caror pret a scazut cu 4,5% in primul trimestru, toate celelalte categorii afi­seaza la sfarsitul trimestru­lui I valori mai mari fata de sfarsitul anului trecut.

Dar si unele categorii de aparta­men­te vechi prezinta diferente fata de tren­dul general al acestui segment. Astfel, daca per ansamblu, pe parcursul primu­lui tri­mestru, pretul mediu al aparta­mentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajunand la finalul intervalului la valoa­rea de 1.241 euro/mp util, aparta­mentele vechi mari cu trei si patru camere s-au scumpit in martie cu 1,7%, respectiv 0,8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.

Cluj-Napoca, plus de 5% intr-un an

Desi pretul solicitat pentru aparta­mentele noi se mentine sub cel al apar­ta­mentelor vechi din oras, aceasta cate­gorie imobiliara a avut o evolutie specta­culoasa pe tot parcursul primului tri­mestru. Daca in luna ianuarie pretul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta a crescut la 892 de euro/mp in februarie, pentru ca in martie sa treaca pragul de 1.000 de euro, ajungand la 1.011 euro/mp. Dife­ren­ta intre februarie si martie 2010 este de 14%. Totodata, valoarea curenta este cu 5,1% mai mare decat cea inregis­trata in luna martie 2009. Si la Constanta, chiar daca aparta­men­tele noi sunt inca departe de valoa­rea inregistrata acum un an, martie a adus o scumpire de 3,1% pe acest seg­ment, pretul mediu ajun­gand la 1.058 de euro/mp util. In Iasi, piata imobiliara da semne clare de revi­gorare, evolutia lunii martie confirmand cresterile de pret in­registrate pe parcur­sul primului trimes­tru. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, la sfar­situl lunii martie, va­loarea de 942 de euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 0,7% fata de luna fe­bruarie, respectiv cu 2,1% fata de luna ia­nuarie. In compa­ratie­ cu prima luna a anului, pretul me­diu inregistrat la sfar­situl intervalului anali­zat este mai ridi­cat in cazul ambe­lor cate­gorii: +2,4% in cazul apartamen­telor noi, respectiv +2,3% in cazul celor vechi.

Timisoara: rezidentialele nou construite, cu 5,4% mai scumpe

Primul trimestru al anului a adus modificari de preturi si pe piata imo­biliara din Timisoara. Indicele imobi­liare.ro indica o valoare de 1.021 de euro/mp in cazul apartamentelor noi, fata de 952 de euro/mp pentru aparta­men­tele vechi. Evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita. La sfarsitul pri­mului trimestru, pretul cerut de dez­voltatori pentru apartamen­tele noi a fost cu 5,4% mai ridicat decat cel inregistrat in luna ianuarie, in timp ce oscilatiile in­registrate in cazul aparta­men­telor vechi au fost practic nesemni­ficative, 952 de euro/mp in luna martie, fata de 954 de euro/mp in luna ianuarie.