Majorarea preturilor intervine pe fondul unei cresteri a cererii din partea consumatorilor, dar si al usoarei reveniri pe plus in tranzactiile imobiliare.
Astfel, potrivit celui mai recent raport al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), numarul tranzactiilor imobiliare a crescut usor in luna februarie fata de ianuarie, de la 21.471 la 25.877. Totusi, nivelul din primele doua luni din 2010 este mai mic decat cel din perioada similara din 2009. In total, in primele doua luni din acest an au fost parafate 47.348 de tranzactii imobiliare, fata de 48.610 operatiuni in acelasi interval din 2009. Pe de alta parte, desi tranzactiile au fost mai putine, pretul proprietatilor vandute a fost mai mare. Astfel, potrivit UNNPR, valoarea impozitelor pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare a inregistrat crestere atat in februarie 2010 fata de ianuarie acelasi an, cat si raportat la rezultatele anului trecut. In primele doua luni impozitele s-au situat la aproape 67 de milioane de lei, fata de aproximativ 63 de milioane de lei in ianuarie-februarie 2009.
Catalin Apetri, Managing Partner
„In comparatie cu anul 2009 putem lua in calcul o crestere cu 50% a numarului de solicitari din partea cumparatorilor care au vizionat proprietati“, spune Mihaela Pana, Head of Residential Department al DTZ Echinox. „Analizand cererile cumparatorilor, putem sesiza ca produsele cele mai solicitate (unele dintre ele fiind si finalizate) au fost apartamentele mari, in special cele cu patru camere, apartamente cu valori intre 500.000 si 700.000 euro + TVA. Casele/vilele pozitionate in zonele centrale si ultracentrale au avut un interes deosebit pentru o parte dintre cumparatori, mai ales ca au putut fi tranzactionate astfel de proprietati la preturi foarte bune comparativ cu anii precedenti“, explica Mihaela Pana. Interesant este faptul ca, daca tranzactiile care se finalizau pana de curand erau in proportie de 100% pentru uz personal, in ultima perioada a reaparut interesul pentru achizitii in scop investitional. „Este adevarat ca reluarea tranzactilor este mai lenta, dar important este semnalul pozitiv care vine din partea cumparatorilor“, afirma reprezentantul DTZ. Trebuie precizat ca aceasta crestere a numarului de interogari este valabila doar in cazul segmentului rezidential de lux. Pe celelalte segmente interesul clientilor este ceva mai redus.
Martie, luna aprecierilor
Primul trimestru al anului este in general cunoscut ca fiind unul cu o activitate moderata, insa nu si in cazul anului 2010. Dupa un an foarte dificil, primele trei luni ale noului an sunt mai dinamice prin prisma evolutiei preturilor. Dupa scaderile inregistrate din prima luna a anului curent, care au confirmat previziunile specialistilor, preturile si-au revenit in luna martie, fiind foarte aproape de nivelul consemnat la sfarsitul lui 2009. „Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010“, declara Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
In cazul locuintelor noi lucrurile se prezinta mai transant. In Bucuresti, pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi a trecut din nou peste pragul de 1.500 de euro, ajungand la valoarea de 1.506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul primului trimestru, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11,9% mai mici. Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere al caror pret a crescut in martie cu 4,9%, respectiv 4,1% fata de luna februarie. Cu exceptia apartamentelor cu patru camere al caror pret a scazut cu 4,5% in primul trimestru, toate celelalte categorii afiseaza la sfarsitul trimestrului I valori mai mari fata de sfarsitul anului trecut.
Dar si unele categorii de apartamente vechi prezinta diferente fata de trendul general al acestui segment. Astfel, daca per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajunand la finalul intervalului la valoarea de 1.241 euro/mp util, apartamentele vechi mari cu trei si patru camere s-au scumpit in martie cu 1,7%, respectiv 0,8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.
Cluj-Napoca, plus de 5% intr-un an
Desi pretul solicitat pentru apartamentele noi se mentine sub cel al apartamentelor vechi din oras, aceasta categorie imobiliara a avut o evolutie spectaculoasa pe tot parcursul primului trimestru. Daca in luna ianuarie pretul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta a crescut la 892 de euro/mp in februarie, pentru ca in martie sa treaca pragul de 1.000 de euro, ajungand la 1.011 euro/mp. Diferenta intre februarie si martie 2010 este de 14%. Totodata, valoarea curenta este cu 5,1% mai mare decat cea inregistrata in luna martie 2009. Si
Timisoara: rezidentialele nou construite, cu 5,4% mai scumpe
Primul trimestru al anului a adus modificari de preturi si pe piata imobiliara din Timisoara. Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.021 de euro/mp in cazul apartamentelor noi, fata de 952 de euro/mp pentru apartamentele vechi. Evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita. La sfarsitul primului trimestru, pretul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a fost cu 5,4% mai ridicat decat cel inregistrat in luna ianuarie, in timp ce oscilatiile inregistrate in cazul apartamentelor vechi au fost practic nesemnificative, 952 de euro/mp in luna martie, fata de 954 de euro/mp in luna ianuarie.