fbpx
Scădere dramatică a ofertei pe piața rezidențială. Evoluția prețurilor în marile orașe

Scădere dramatică a ofertei pe piața rezidențială. Evoluția prețurilor în marile orașe

Numărul caselor și apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieței rezidențiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta reducându-se cu aproape 30%.

Nici chiriașilor nu le-a fost ușor să-și găsească o locuință. Mulți dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-și cumpăra o casă sau un apartament și-au orientat atenția spre segmentul închirierilor stimulând, astfel, efervescența la nivelul său.

În condițiile unei cereri în creștere și a unei oferte reduse vizibil, cu aproape 18%, proprietarii au identificat oportunitatea de a majora prețurile. La nivelul principalelor șase piețe rezidențiale din țară s-a putut observa un avans cu peste 15% în valoarea chiriilor solicitate, până la o medie de 500 euro/lună.

Au existat și unele majorări ale prețurilor solicitate la vânzare, dar acestea au fost mult mai puțin semnificative. Proprietățile rezidențiale din România se vând cu un preț mediu de 1.465 euro/mp util, față de 1.444 euro/mp util în 2022.

“În ciuda așteptărilor, piața rezidențială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deși condițiile au fost dificile: inflația care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menținerii prețurilor în condițiile actuale de piață menținându-se echilibrul dintre cerere și ofertă. Cu excepția cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne așteptăm la creșterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creșteri de preț”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Citeste intreaga stire pe Imobiliare.ro

Abonare Newsletter - acces la ultimele stiri si oferte imobiliare si lista de expozanti TNI