Unde ne mutam ?

Ati calculat cat va puteti permite sa platiti si sunteti gata sa faceti alegerea perfecta. Este timpul sa transformati imprumutul costisitor in concret: casa potrivita. Dar poate ca este mai mult decat atat, pentru ca nu este deloc simplu. Primul pas este sa gasiti cartierul potrivit. Intrati intr-o noua comunitate si ceea ce se intampla dincolo de noul apartament va va afecta intr-un final, de la cat de mult va costa intretinerea si pana la cat veti obtine pe casa in momentul in care veti decide sa va mutati din nou.

Teorema cartierului simpatic :

Indiferent daca locuinta visurilor este o casa la tara cu un plus de confort sau un apartament intr-un cartier retras, daca nu va place cartierul, niciodata nu o sa va placa si locuinta in care veti petrece o viata.

Cum se poate gasi cartierul potrivit pentru dumneavoastra? O analiza simpla a interesurilor si stilului de viata ar trebui sa ofere raspunsul la aceasta intrebare:

  • Luati in calcul unde lucrati, cum ajungeti acolo si cat timp sunteti dispus sa pierdeti pe drum, in masina sau cu transportul in comun
  • Cand este vorba sa va relaxati, va plimbati cainele sau mergeti la shopping sau in cafenele si restaurante?
  • Va ganditi sa aveti copii, daca nu aveti deja?
  • Si daca aveti, au in apropiere scoli bune, parcuri curate si strazi sigure?

In functie de prioritatile dumneavoastra ce au rezultat din raspunsurile la aceste de intrebari ar trebui sa aveti deja in minte numele cartierului in care ati dori sa locuiti. Psihologii va ajuta mai mult decat credeti – este mai probabil sa fiti fericit daca o sa cumparati o casa mai mica dar mai aproape de locul de munca decat o casa mai mare dar mai departe de serviciul dumneavoastra.

Acum ca deja v-ati gandit unde v-ar placea sa locuiti, puteti sa faceti o vizita la fata locului. Plimbati-va prin cartierul vizat, vizitati eventual niste prieteni care locuiesc acolo sau prin apropiere si intrebati-i cum se simt si spuneti-le ca s-ar putea sa deveniti vecini de cartier cu ei. Va vor spune foarte usor cum este trafic si cat de linistita este zona in care aveti de gand sa va mutati.

Putine cartiere vor putea intruni toate criteriile dumneavoastra si in si mai putine va veti putea permite sa va mutati, asa ca nu fiti surprinsi daca va trebui sa faceti anumite compromisuri, dar pana la urma toata lumea face.

Cand veti fi pregatit sa va mutati si cumparatorii vor veni sa se uite la casa dumneavoastra, pe langa ce veti prefera sa treaca: pe langa masini avariate si fatade neglijate sau pe langa case bine intretinute si afaceri importante? Nici chiar Nostradamus nu cunoastea viitorul tuturor lucrurilor, dar cand vine vorba despre cartiere, sunt cateva lucruri ce va pot ajuta.

Ganditi macroeconomic! Printre lucrurile de care trebuie sa tineti cont sunt:

  • Constructiile constante. Un mall nou la cateva blocuri departe poate ridica valoarea casei dumneavoastra intr-un timp foarte scurt. Informati-va in legatura cu dezvoltarea zonei in care doriti sa va mutati.
  • Afacerile din zona. Daca mai multe companii se inchid, un cartier intreg poate fi in pericol, inclusiv proprietatile imobiliare.
  • Sunt prea multe case disponibile pentru vanzare in zona respectiva. Oamenii vand pentru ca au o slujba noua sau pentru ca situatia cartierului s-a degradat?

Cartierele se schimba intotdeauna, sunt intr-o permanenta miscare, iar preturile caselor odata cu ele. Cand cumparati o casa, cautati-o pe cea care este o locuinta placuta azi si o investitie inteligenta maine. Dupa ce veti semna actele, veti face parte dintr-o comunitate de oameni, cu plusurile si minusurile sale.

Se intampla tot timpul: un cartier nedorit devine peste noapte agitat – se deschid restaurante noi, un mall, poate si niste cluburi de noapte la moda. Oamenii se ingramadesc sa cumpere in zona respectiva, majoritatea atrasi de preturile accesibile, care brusc devin exagerat de scumpe.

Ar trebui sa cumparati un apartament aici? Da, dar cu mare atentie. Daca o sa cumparati prea devreme, renasterea cartierului ar putea sa nu mai apara, daca asteptati prea mult, aproape sigur nu va veti mai permite pretul zonei. Nu exista nicio garantie, dar cea mai buna strategie este sa fiti atent cand cercetati zona si apoi sa cumparati repede cand exista semne de imbunatatire. Si daca acest lucru nu se poate intampla, incercati sa largiti zona cautarilor la cartierele inconjuratoare, care pot trece printr-o crestere asemanatoare, dar mai lenta.

SURSA: www.magazinuldecase.ro