Scad chiriile in perioada urmatoare !

Daca luna septembrie a adus o crestere a chiriilor cu pana la 25% pe piata imobiliara din Capitala, consultantii imobiliari se asteapta ca nivelul chiriilor sa nu mai creasca la fel ca in anii precedenti, pentru ca oferta este mult mai mare, dupa ce multi proprietari nu au reusit sa isi vanda apartamentele.

Dupa ce in ultima perioada preturile la vanzarea imobilelor au scazut, proprietarii care initial ar fi dorit sa isi vanda imobilele au trecut in expectativa in speranta ca vor vinde la momentul revenirii pietei.

"Acestia au optat pentru scoaterea la inchiriere a proprietatilor respective. Astfel, oferta de locuinte pentru inchiriere este mai mare la inceputul acestei toamne decat in aceeasi perioada a anului trecut, motiv pentru care nu ne asteptam la noi cresteri ale ratei chiriilor", au declarat pentru Wall Street brokerii MediaCity.

Motivele pentru cresterea chiriilor in acest an constau in renovarea apartamentelor, dotarea acestora la standarde superioare si de aceea investitiile in proprietati se resimt in cresterea valorii chiriilor cerute incepand cu luna septembrie 2008.

Chiriile si preturile apartamentelor sunt corelate pozitiv, cu exceptia catorva factori de scurta durata, precum sosirea studentilor, aparitia unui nou angajator sau modificari legislative.

In ceea ce priveste cererea din partea studentilor, acestia prefera apartamentele cu doua camere sau garsoniere, in zone semicentrale sau in cartierele cu acces spre centrul orasului.

"In cartierele in care exista activitate universitara, cum sunt zonele Grozavesti, Kogalniceanu, Tineretului, 1 Mai sau Piata Romana, cererea din partea studentilor pentru inchirieri de locuinte este mai mare.

O data ce acesti studenti au inchiriat, ei vor mentine chiriile pana la sfarsitul anului universitar, iar in multe cazuri pot mentine contractul si pentru perioada vacantei, pentru a avea garantia continuitatii", sustine Roxana Savaliuc, expert evaluator in cadrul MediaCity.

www.ziare.com