RAPORT:Tranzacții de peste 60 mil.€

Valoarea medie unitară a apartamentelor achiziționate în perioada analizată a consemnat o ușoară creștere comparativ cu ultimul trimestru din 2018.

În colaborare cu Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Imobiliare.ro lansează al doilea raport de piață privind atât numărul tranzacțiilor cu imobile consemnate în primul trimestru din 2019, cât și evoluția prețurilor de vânzare. Informațiile prelucrate de Analize Imobiliare au fost furnizate de Direcția Venituri Buget Locale (DVBL) a Sectorului 2 și includ toate tipurile de proprietăți care au făcut obiectul unor contracte de vânzare (apartamente, case, terenuri, locuri de parcare, garaje sau boxe); acestea provin din datele colectate din contractele imobiliare de vânzare înregistrate în vederea stabilirii bazei de impozitare.

„2019 se anunță a fi un an dinamic pe piața proiectelor rezidențiale, inclusiv în Sectorul 2. 35% dintre apartamentele vândute în primul trimestru sunt amplasate în imobile construite după anul 2000. Pe lângă numărul ridicat de unități locative noi tranzacționate în cartiere, remarcăm și o creștere a vânzărilor în zonele premium din Sectorul 2. În cartiere, cel mai important criteriu de cumpărare este prețul, iar în zonele mai bine cotate contează, în primul rând, localizarea și confortul.”

Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro

Tranzacții de peste 60 mil. euro în T1 2019

În Sectorul 2 al Capitalei au fost încheiate, în primul trimestru din 2019, 795 de tranzacții imobiliare, în valoare de 60,8 milioane de euro. Cele mai multe tranzacții, anume 683, au avut ca obiect apartamente, acestea echivalând cu o cotă de aproape 86% din total. Pe de altă parte, 43 contracte au vizat case sau vile (aproximativ 5,4% din total), acestora adăugându-li-se 12 tranzacții cu terenuri (1,5% din total) și 57 cu alte tipuri de imobile (aproximativ 7%). De precizat este că pe toate segmentele mai sus menționate au avut loc scăderi comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai importantă (raportat la numărul tranzacțiilor) fiind aceea de pe segmentul terenurilor – un declin de peste 65%, anume un minus de 25 de tranzacții (dintr-un total de 37).

Tranzacțiile cu apartamente s-au ridicat, în primele trei luni din 2019, la o valoare de 47,9 milioane de euro; cele cu case și vile au reprezentat 5,2 milioane de euro, cele cu terenuri 6,7 milioane de euro, iar cele cu alte tipuri de imobile un milion de euro. Cota de piață deținută de fiecare dintre categoriile de mai sus este diferită: apartamentele reprezintă tot o pondere majoritară, dar ceva mai redusă, respectiv circa 78,8% din total, în vreme ce casele și vilele cumulează 8,5%, terenurile 11%, iar celelalte imobile 1,64%.

Aici poți vizualiza raportul în întregime.

De remarcat este ponderea valorică ridicată deținută de terenuri, în ciuda numărului redus de tranzacții de pe acest segment – fapt ce sugerează că proprietățile achiziționate au dimensiuni mai mari și sunt destinate, probabil, dezvoltării de imobile mai mari și nu doar construcției de case individuale. 

Citește întregul articol pe CPI- Clubul Profesioniștilor în imobiliare CLICK AICI