Image

2019

4-6 Octombrie

20208-10 mai2-4 octombrie

Image

2019

4-6 Octombrie

20208-10 mai2-4 octombrie

TÂRGUL NAȚIONAL IMOBILIAR

Program vizitare: vineri, sâmbătă 10.00- 19.00, duminică 10.00-16.00; bilet intrare: 20 RON

Casa solară EFdeN Signature, reprezentanta României la competiția internațională Solar Decathlon Middle East

Locuința EFdeN Signature este dezvoltată de o echipă interdisciplinară formată din 60 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și de la alte trei universități. Echipa EFdeN a proiectat și construit o casă solară, 100% electrică și prietenoasă cu mediul, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant, cu scopul de a participa la competiția internațională Solar Decathlon Middle East, Dubai, din această toamnă.

Echipa EFdeN va fi prezentă în perioada 28-30 septembrie în cadrul Târgului Național Imobiliar TNI de la Palatul Parlamentului cu scopul de a prezenta publicului interesat principiile ce stau la baza unei locuințe solare, prietenoase cu mediu.

Casa a fost deschisă publicului general în luna august, la Băneasa Shopping City. La sfârșitul lunii septembrie, aceasta va fi transportată pe mare către Dubai, pentru a fi reasamblată în doar 15 zile de echipa EFdeN pe situl competiției. Proiectată să se integreze atât în climatul din Dubai, cât și în cel din România, prototipul oferă o experiență unică prin potențialul de adaptare și personalizare, în funcție de preferințele utilizatorului.

Conceptul arhitectural se bazează pe ideea de "casă în casă". Stratul exterior al casei are rolul de a diminua efectele negative ale factorilor climatici din Orientul Mijlociu: radiație solară intensă și furtuni de nisip. În același timp, asigură un mediu plăcut în perimetrul terasei, unde utilizatorii dispun de oportunitatea de a-și petrece timpul liber în natură. Arhitectura casei se pretează și climatului românesc, ținându-se cont la fiecare pas și de cerințele contextului local.

Casa EFdeN Signature foloseşte pentru răcire strategii tradiţionale ale Estului Mijlociu, integrate într-o casă eficientă energetic. Turnurile de vânt captează curenţii de aer de la înălţime, ajutând casa la procesul de ventilare naturală, iar faţada "mashrabiya" reinterpretată, cu perforaţii poziţionate strategic, asigură echilibrul între umbrire şi iluminat natural.

Echipamentele casei EFdeN Signature sunt alimentate cu energie electrică, aceasta fiind produsă de 32 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul casei. Funcțiuni precum iluminatul, ventilația și irigațiile sunt controlate de un sistem de automatizare, permițând controlul parametrilor de confort prin intermediul unui asistent vocal și al unei aplicații mobile, dezvoltată de membrii echipei. De asemenea, surplusul de energie electrică produsă poate fi înmagazinat în sistemul de stocare al prototipului, dimensionat pentru consumul pe timp de noapte.

Natura reprezintă punctul cheie al conceptului casei, prezentă prin terasa care "îmbracă" prototipul pe două laturi, funcționând ca un spațiu de tranziție. Plantele sunt dispuse atât în plan orizontal, prin jardiniere incorporate în suprafața deck-ului, cât și în plan vertical, într-un perete verde. Toate acestea îi vor permite utilizatorului apropierea de natură, în orice tip de mediu ar fi amplasată locuința, sporindu-i confortul.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, aceasta aflându-se în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor.

EFdeN este cel mai premiat ONG din România ce dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Mai multe detalii despre echipă, despre proiect și despre cum vă puteți implica, găsiți pe site-ul www.efden.org.

© 2019 Targul National Imobiliar.ro. “Târgul Naţional Imobiliar” - text şi grafică sunt mărci înregistrate prin intermediul Ag.P.I. PIVA, proprietate BDOBC Business Center. Designed by MWD