Sustenabilitatea este noul trend

În ultimul timp, România a făcut progrese remarcabile în privinta demersurilor ecologice orientate către proiectele de clădiri de birouri, rezidențiale sau de retail.  Sustenabilitatea a devenit un standard pentru orice clădire nou dezvoltată.

"Suntem de părere că proiectele sustenabile reprezintă o modalitate inteligentă de a face business, generând optimizarea costurilor pentru chiriașii noștri și, în același timp, reprezentând o investiție pe termen lung în calitatea mediului și la nivel social. Toate proiectele noastre de birouri sunt concepute pentru a oferi un spațiu eficient, care, combinat cu un design modern bine gândit, duce la un spațiu de lucru mai bun și mai plăcut ", spune Tal Roma, Manager de Dezvoltare AFI Europe România.

AFI Europe România este un susținător al conceptului de "clădiri sustenabile", AFI Park 1 fiind prima clădire din România care a primit certificarea LEED Gold pentru „Core & Shell” și în prezent AFI Tech Park 1 a obținut pre-certificarea LEED Platinum (cel mai înalt nivel de certificare) pentru utilizarea tehnicilor și tehnologiilor de construcție, proiectare și operare, cu un impact minim asupra mediului. Printre elementele certificate LEED se numără: utilizarea eficientă a soluțiilor de iluminat cu LED pentru creșterea eficienței energetice și minimizarea efectului "insulei termice", utilizarea materialelor cu conținut reciclat și emisii scăzute, cât și reutilizarea a până la 75% din deșeurile generate de procesul de construcție pe santier ca urmare a aplicarii practicilor sustenabile.

Spațiile de birou sunt livrate cu specificații tehnice standard, după cum urmează: înălțime de 2,70m; lumină naturală prin toate fațadele de geam termoizolant; iluminare de 500 LUX. Principalele beneficii pe care AFI Tech Park le oferă chiriașilor sunt: 90% din suprafața ocupată beneficiază de lumină naturală, peste 20% reducere la costurile pentru energie, calitate îmbunătățiță a aerului din interior prin filtrare crescută, agent frigorific ecologic, o reducere cu mai mult de 30% a consumului de apă, datorită fluxurilor eficiente de curățare și spălare, colectarea și stocarea materialelor pentru reciclare. AFI Tech Park 1 are și alte facilități care îl certifică proiect “verde”: locuri dedicate de parcare pentru mașinile cu emisii reduse și locuri pentru mașinile electrice, rastele pentru biciclete și dușuri pentru utilizatorii acestora, acces excelent la transportul public care conduce la reducerea poluării prin folosirea mijloacelor în comun în detrimentul  mașinilor personale sau de serviciu, reutilizarea apei de ploaie pentru irigația zonelor verzi sau utilizarea de plante adaptabile care nu necesită apă potabilă, instalatii sanitare eficiente, pentru reducerea cu cel puțin 40% a cantităţii de apă interioară consumată.

În privinta proiectelor rezidențiale, AFI City ridică standardele curente de sustenabilitate prin obţinerea pre-certificării emise de Romanian Green Building Association. Faza de pre-certificare Green Homes transformă AFI City într-un proiect rezidențial a cărei valoare va crește de-a lungul anilor, cu beneficii tangibile prin economiile generate de izolarea îmbunătățită, consumul redus de apă, reducerea consumului total de energie, încălzirea eficientă, condiții mai bune ale mediului interior sau ventilație naturală. Toate acestea conduc și la un mediu de viață semnificativ mai sănătos și, per ansamblu, îmbunătățesc experiența de viață pentru întreaga familie.

Procesul de certificare pentru casele „verzi” măsoară opt componente distincte de sustenabilitate: lidership de mediu, performanța continuă, teren şi amplasament sustenabil, eficiența consumului de apa, materiale şi resurse, sănătatea și bunăstarea ocupantilor, inovația, precum și performanța energetică. Accesarea fazei de pre-certificare „Green Homes” oferă viitorilor rezidenţi ai AFI City posibilitatea de a se înrola în programul ”Ipoteca Verde”, prin care se acordă o serie de noi beneficii viitorilor proprietari de locuinţe prin intermediul anumitor bănci precum Alpha Bank România și Raiffeisen.

Detalii despre AFI City și AFI Tech Park 1 puteți afla în cadrul celui mai mare eveniment imobiliar -TNI- ce are loc la Palatul Parlamentului, în perioada 18-20 mai 2018.