Apartamente vechi se ieftinesc, cele noi se scumpesc

Preturile apartamentelor situate in imobilele vechi din Capitala vor scadea cu inca 5-10% in perioada imediat urmatoare, in timp ce preturile locuintelor din complexurile rezidentiale noi vor stagna pe timpul verii. Din toamna, acestea din urma vor intra pe un trend usor ascendent, aprecierea urmand sa fie de cel mult 10% pana la sfarsitul anului, apreciaza analistii pietei imobiliare.

Piata locuintelor vechi din Bucuresti isi pastreaza astfel tendinta de depreciere inregistrata in primul semestru din 2008, cand preturile din oferta initiala au scazut cu aproximativ 10 puncte procentuale.

"In provincie situatia este similara. Preturile locuintelor vechi sunt in scadere, scadere care si aici va continua in aceasta toamna cu 5-10%. De cealalta parte, apartamentele noi stagneaza, dar estimam o usoara crestere din toamna acestui an in procent de 5-10%", a declarat Irina Petrescu, partener in cadrul unei companii imobiliare, citata de NewsIn.

In acceptiunea acesteia, valoarea locuintelor vechi scade constant deoarece piata s-a maturizat, iar pragul de sus al preturilor a fost atins cu ceva timp in urma.

"Daca multa vreme apartamentele vechi reprezentau alternative viabile la cele noi datorita avantajului ca acestea erau finalizate, multi clienti nefiind dispusi sa astepte finalizarea unui complex nou, credem ca in viitoarul apropiat va fi o diferenta mult mai mare de pret intre apartamentele vechi si cele noi. Acest fapt este normal in conditiile unei maturizari a pietei imobiliare", a completat Irina Petrescu.

Cererea scazuta pentru locuintele situate in imobilele vechi a determinat multi proprietari sa accepte un pret de vanzare cu pana la 25% mai mic decat cel solicitat, fapt consemnat saptamana trecuta in presa centrala.


www.ziare.com