Pretul mediu al casei

Va ganditi sa scoateti la vanzare casa dumneavoastra. La ce pret?

Nu uitati ca aveti o varietate de strategii prin care sa determinati pretul de vanzare al casei. Nu folositi una singura, pentru a putea stabili cel mai bun pret pentru locuinta dumneavoastra si a obtine un profit bun si un timp scurt de stat pe piata cu ea.

 

Priviti la competitia activa. Gasiti o casa asemanatoare si aflati de cate zile se afla la vanzare. Daca locuinta e de ceva timp la vanzare (mai mult de 30 de zile), veti observa ca piata spune ca pretul acela nu este unul pe care il merita acea locuinta. Asa va puteti face o buna idee despre comportamentul pietei si cat de agresiv puteti fi in stabilirea pretului.

Folositi pretul pe metrul patrat.

Unele cartiere sunt un amestec de arhitectura, stil, si dimensiune, ceea ce inseamna ca daca nu gasiti o casa similara cu cea a dumneavoastra, puteti sa folositi pretul pe metrul patrat.

Cum?

Alegeti 3 sau 5 case care sa fie apropiate de dotarile si suprafata locuintei dumneavoastra, adunati suprafetele, si impartiti la numarul de case.

In cazul apartamentelor din blocurile colective din Bucresti acest lucru este foarte usor de realizat. Rezultatul va fi o medie a suprafetelor din comparatia dumneavoastra.

Apoi, adunati pretul cu care a fost vanduta fiecare casa, si impartiti la numarul de case pentru a afla media. In cele din urma, impartiti media preturilor de vanzare cu media suprafetelor pentru a afla pretul mediu pe metrul patrat. Odata ce ati obtinut pretul mediu pe metru patrat, inmultiti-l cu suprafata casei dumneavoastra. Aceasta este o alta “unealta” care va v-a ajuta in stabilirea pretului.

Exemplu:

 • Pasul #1:

  Aflati suprafata pentru fiecare casa

  Casa 1 = 85 metri patrati

  Casa 2 = 45 metri patrati

  Casa 3 = 65 metri patrati

  Casa 4 = 75 metri patrati

  Total = 270 metri patrati

  270 / 4 = 67.5 metri patrati

  67.5 este media suprafetelor caselor comparate

 • Pasul #2:

  Determinati pretul mediu al caselor

  Casa 1 = 110,000 euro

  Casa 2 = 60,000 euro

  Casa 3 = 80,000 euro

  Casa 4 = 95,000 euro

  Total = 345,000 euro

  345,000 euro / 4 = 84,000 euro

  84,000 euro este media preturilor caselor comparate

 • Pasul #3:

  Impartiti media preturilor cu media suprafetelor

  84,000 euro / 67.5 = 1200 euro pe metru patrat

  1200 euro este pretul mediu pe metru patrat al caselor comparate de dumneavoastra

 • Pasul #4:

  Stabiliti pretul de casei dumneavoastra

  Inmultiti cei 1200 euro si inmultitii cu suprafata casei dumneavoastra pentru a obtine pretul. De exemplu, daca detineti o casa de 80 de metri patrati, inmultiti cu 1200 euro (ex. 80 m2 x 1200 euro = 96,000euro).

Bingo! Pretul casei este de: 96,000 euro !

Cereti o analiza comparativa a pietei. Daca ati folosit cele 3 strategii de mai sus, dar inca aveti nevoie de referinte, de ce nu va duceti la un agent imobiliar? Sau la doi, sau poate chiar trei ? Chiar daca va folositi de agent ca sa va vindeti casa sau nu, ei ar trebui sa aiba amabilitatea de a va oferi o analiza in ideea ca va vor convinge sa apelati la ei.

Faceti o evaluare. Daca vreti sa va convingeti mai mult, angajati un expert evaluator. O evaluare va va costa aproximativ 400 lei, depinzand de suprafata locuintei si de unicitatea proprietatii. Ei vor veni la dumneavoastra acasa si vor studia numarul de camere si utilitatile si vor face o comparatie cu alte case de prin zona care s-au vandut recent. Si odata cu incheierea studiului asupra casei, comparatiilor, si a pietei, va vor inmana un certificat de evaluare. Aceasta va fi o estimare a pretului proprietatii dumneavoastra.

SURSA: www.magazinuldecase.ro