ZECE lucruri de stiut pentru chiriasi

In momenul in care va hotarati sa inchiriati un apartament este bine sa aveti in vedere cateva aspecte. Iata cateva sfaturi universal valabile:

  1. Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra toate documentele necesare pentru incheierea contractului. In cazul in care ati uitat buletinul acasa in timp ce va grabeati sa ajungeti la intalnirea cu proprietarul, ganditi-va ca s-ar putea ca acesta sa nu aiba rabdare sa va inchirieze proprietatea si sa aleaga un alt doritor.
  2. Inainte sa semnati contractul de inchiriere, cititi-l cu atentie. Este foarte posibil sa contina unele clauze cu care dumneavoastra sa nu fiti de acord cum ar fi: interzicerea oaspetilor, animalelor de casa, redecorarii.
  3. Pentru a evita unele probleme ulterioare, puneti in scris toate intelegerile la care ajungeti cu proprietarul respectiv. Spre exemplu daca hotarati sa faceti unele reparatii, asigurati-va ca detineti o scrisoare legalizata care sa contina si acordul proprietarului.
  4. Hotarati de la bun inceput cum se vor desfasura vizitele ulterioare ale proprietarilor: cu cat timp inainte va anunta vizita, la ce interval de timp vor avea loc.
  5. Asigurati-va ca toate utilitatile functineaza corespunzator. In cazul unor defectiuni, stabiliti exact cine se va ocupa cu plata reparatiilor necesare.
  6. Incercati sa comunicati cat mai deschis cu proprietarul. Astfel, in cazul in care apare o problema pe parcurs, va veti da seama in ce masura va puteti baza pe ajutorul sau.
  7. Interesati-va daca apartamentul respectiv are asigurare. In cazul in care primiti un raspuns afirmativ, interesati-va pentru ce riscuri este asigurat.
  8. Discutati cu proprietarul si asigurati-va ca exista o clauza in contract care sa nu permita evacuarea dumneavoastra inainte de termen din motive personale ale acestuia.
  9. Asigurati-va ca zona in care se afla apartamentul este sigura. Interesati-va la prieteni, prin vecini, in presa, daca au existat probleme anterioare in cartierul respectiv.
  10. In cazul in care veti avea o problema si va trebui sa va mutati din apartamentul respectiv inainte de termen, discutati cu proprietarul, ajungeti la o intelegere si asigurati-va ca nu veti avea probleme legale.

SURSA: www.magazinuldecase.ro