Preturile chiriilor au scazut chiar si cu 40%

Stocul de spatii de inchiriat pe toate segmentele s-a diversificat, ceea ce da posibilitatea clientilor sa-si renegocieze pretul chiriilor sau sa aleaga un alt spatiu, tinand cont si de faptul ca in unele locatii chiriile au scazut si cu 40 de procente, sunt de parere consultantii EuroMetropola.  "Preturile chiriilor au scazut in unele cazuri si cu 40%: o vila de lux la Piata Presei Libere se putea inchiria in urma cu patru luni pentru 2.500 euro/luna, pretul actual fiind de 1.500 euro/luna", au spus consultantii EuroMetropola, citati de NewsIn. De asemenea, acestia subliniaza ca, in actualele conditii de piata, multi chiriasi au ajuns in imposibilitatea de plata si se simt indreptatiti sa-i ceara proprietarului sa regandeasca pretul sau, in unele cazuri, sa inghete euro la un anumit curs.

"Desigur ca, daca renegocierea esueaza, singura varianta ramane relocarea. (...) Oferta s-a diversificat in special datorita acelor proprietari care detineau mai multe imobile si care nu au apucat sa-si vanda casele pe varf de piata. Odata cu debutul crizei nu au mai reusit sa obtina pretul de vanzare asteptat, singura solutie ramanand momentan cea a inchirierii", au mai spus reprezentantii EuroMetropola. 

La fel ca in cazul sectorului rezidential, efectele crizei financiare au adus pe piata spatiile comerciale si de birouri eliberate de companiile care nu au mai rezistat. Multe dintre acestea desi nu au ajuns inca in acest punct au renuntat la spatiile de birouri extravagante si s-au reorientat spre spatii mai ieftine. 

"Asa se face ca un birou din Piata Unirii (constructie 2009) pe care il inchiriai in urma cu doua luni cu 18 euro/mp, acum il poti rezerva pentru 12 euro/mp", au mai aratat cei de la EuroMetropola.

Potrivit acestora, relocarea are dezavantajul ca este putin probabil ca noul spatiu sa indeplineasca toate cerintele si in unele cazuri este necesar ca noul chirias sa trebuiasca sa suporte amenajarile din bugetul personal, in special in cazul spatiilor comerciale.