Piata Imobiliara are toate sansele sa isi revina in 2009

Piata imobiliara are toate sansele sa-si revina anul viitor, estimeaza specialistii prezenti aseara la dezbaterea "Unde investim in 2009". Ei se asteapta ca tranzactiile sa fie reluate, daca Banca Nationala va accepta modificarea normelor pentru creditul imobiliar.
Piata imobiliara isi va reveni spre finalul anului viitor, estimeaza analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

"Un inceput al normalizarii pe piata imobiliara in termen de incredere si revenire a tranzactiilor ar fi undeva la finalul anului 2009, insa cred ca 2009 va fi oportun pentru investitorii cu cash, care au resurse proprii pentru a finanta achizitii, nu si pentru cei care ar trebui sa apeleze la creditele atat de scumpe, asa cum sunt in ziua de azi", este de parere Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin considera ca posibila separare a creditului imobiliar de creditul de consum va influenta pozitiv piata imobiliara.
"Ne aflam intr-o pozitie favorabila, in sensul ca vom avea crestere economica, va exista alternativa finantarii in lei, bancile de locuinte isi vor intra in rol pentru finantarea sectorului imobiliar. Sunt convins ca odata cu masurile pe care le va lua Banca Nationala, adica sa separe creditul imobiliar de cel de consum, piata va porni", a precizat Petre Tulin, presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

Schita programului de guvernare a viitorului Guvern prevede impozitarea persoanelor fizice care vor vinde locuinte in scopuri comerciale cu un TVA de 19 la suta, precum si impozitarea cu 16 la suta a castigurilor din real estate.
Pentru dezvoltatorii imobiliari, noul mod de calcul este inca neclar.
"Trebuie clarificat daca este o impozitare pe profitul pe care il obtii sau o impozitare a intregii tranzactii. Daca impozitarea se va face pe tranzactie mi se pare foarte mult, daca este pe profit sunt total de acord", crede Radu Lucianu, managing director CBRE-Eurisko.
Seria dezbaterilor The Money Channel se va incheia azi cu gala " Unde investim in 2009? Cum economisim in 2009?" , incepind cu ora 19:00, in transmisiune directa de la sediul CEC.

Invitati in aceasta seara vor fi: Radu Ghetea, Florin Pogonaru, Dan Pascariu, Steven Groningen, Tiberiu Urdareanu, Octavian Radu, Radu Georgescu, Dan Ostahie, Liliana Solomon, Radu Craciun, Alexandra Gatej si Theodor Alexandrescu.

www.tmctv.ro - 18 decembrie 2009