Cele mai mari 8 inchirieri de spatii logistice din Bucuresti: 43.500 mp in S1

In prima jumatate a anului, cererea pentru proiectele logistice a provenit in special de la companiile care au solicitat spatii cu suprafete medii de pana la 10.000 metri patrati. Cererea crescuta a prevalat pentru proiectele logistice situate in partea de vest a Bucurestiului, in mod deosebit pentru cele situate de-a lungul autostrazii A1. De obicei, contractele de inchiriere se incheie pentru perioade de 3-5 ani, exceptie facand operatorii de logistica si detinatorii de spatii comerciale de mari dimensiuni, care inchiriaza spatii pentru 10-15 ani.

Cel mai mare spatiu inchiriat in primul semestru al anului, de 11.300 mp (incluzand si spatiile de birouri) a fost contractat de Delemode in Cefin Logistic Park. Peste 10.000 mp de spatii logistice au fost inchiriati in Mercury Logistic Park de Dumagas Transport.

Centrum Logistics a incheiat cea de-a treia tranzactie ca marime in primul semestru al anului, inchiriind peste 8.000 de spatii logistice in cadrul Prologis.

In cadrul Equest Logistic Centre, au fost inchiriati 6.600 mp la inceputul acestui an, 3.300 mp au fost contractati de General Good Services si inca 3.300 mp de Nardo.

Enigma Trading a inchiriat putin peste 3.000 mp in Nord-Est Logistic Park, iar Miniblu si IT Genesys Distributie au inchiriat circa 2.500 mp (inclusiv birouri), respectiv 1.600 mp (inclusiv birouri) de spatii logistice in A1 Business Park.

Avand in vedere dezvoltarea actuala a infrastructurii si concentrarea geografica a proiectelor comerciale, cea mai solicitata zona ramane vestul Bucurestiului. Totusi, o parte din chiriasi au luat in considerare optiunea de a inchiria spatii in nord-estul orasului, deoarece proiectele de infrastructura propuse vor spori atractivitatea acestei zone.

Nivelul chiriilor pentru spatiile industriale moderne a ramas relativ stabil in primul semestru din 2008. Chiriile medii solicitate pentru aceste spatii variaza in prezent intre 4-5 euro/mp/luna in zona de vest si pana la 5,5 euro/mp/luna in zona de nord, in timp ce in celelalte zone chiriile variaza intre 3,5-4 euro/mp/luna.

Companiile care inchiriaza pentru perioade lungi suprafete mai mari de 10.000 mp, localizate in partea de vest a Bucurestiului, beneficiaza de un nivel mai redus al chiriei, intre 4-4,5 euro/mp/luna.

Chiria lunara pentru spatiile industriale cu refrigerare variaza intre 8-12 euro/mp. Costurile de intretinere oscileaza intre 0,5-0,7 euro/mp/luna, inregistrand un trend ascendent datorita cresterii costurilor utilitatilor si a taxelor legate de proprietate.

Dezvoltatorii au fost incurajati de tendinta ascendenta a activitatii de inchiriere inregistrata in ultimii ani, sustinuta in principal de catre operatorii de logistica si detinatorii de spatii comerciale de mari dimensiuni, finalizand spatii moderne, majoritatea construite la cerere.

Proiectele finalizate in primul semestru din 2008 au contribuit la cresterea stocului de spatiil industriale, estimat in prezent la aproximativ 590.000 mp. Spatiile industriale nou construite au dimensiuni medii si mari, variind intre 10.000 mp si 20.000 mp, si sunt localizate cu precadere in zona de vest a Bucurestiului, de-a lungul autostrazii A1 si in zona limitrofa nord-vestica a orasului.

Spatii industriale moderne noi vor fi finalizate si in zonele nord-estice si estice ale Bucurestiului, cu precadere de-a lungul autostrazii A2, avand in vedere ca dezvoltatori importanti, precum Immo Industry Group, au achizitionat terenuri pentru a construi proiecte logistice extinse.

Se estimeaza ca in 2009, fazele urmatoare de dezvoltare ale proiectelor din vestul Bucurestiului vor spori semnificativ oferta de spatii industriale. Realizarea proiectelor de infrastructura propuse in partea de sud a orasului (ex. noul aeroport) va impulsiona dezvoltarea acestei zone ca urmare a suprafetelor suplimentare de teren ce vor deveni disponibile pentru dezvoltari imobiliare, potrivit studiului Atisreal.

www.dailybusiness.ro